Egészen zsenge, zöld diókat tűvel megszurkálunk. Hideg vizet öntünk
rá és 10 napig áztatjuk olyképp, hogy a vizet naponta cseréljük. 10 nap
eltelte után cukorszirupot főzünk. Minden kiló cukorhoz 3 dl vizet öntünk.
Negyedórát főzzük, a piszkos habot leszedjük, átszűrjük és kihűtjük.
A diókat beledobjuk a cukorba és félretesszük. Másnap a diókat kiszedjük,
a cukrot fölforraljuk, pár szem fahéjat és vászonruhába kötött szegfűszeget
teszünk bele. Ha kihűlt, beletesszük a diókat és másnapig félreállítjuk.
Ezt a műveletet négyszer-ötször megismételjük addig, míg a diók a vízmennyiséget
kiadják magukból. Legvégül a cukrot a dióval együtt felforraljuk, és néhány
percig keveréssel főzzük. Ha teljesen kihűlt, a fahéjjal együtt üvegekbe
rakjuk és lekötözve tesszük el.
Home |
Mix-fix receptek |
Fontos tudnivalók: minden mixelés esetén a
folyadékot kell először az edénybe tölteni.
A receptekben szereplő tejszín helyett tej+tejszínpor is
használható.
A receptekben szereplő egységek átváltása: tető: a mix-fix
saját teteje
CSOKIFAGYI: 1 pohár tejszín, 2 evőkanál nutella, 1 egész tojás. Jól összerázni és formában fogyasztani.
VANÍLIA FAGYI : 3 tojás sárgája, 2 evőkanál vaníliáscukor, 1 pohár habbá vert tejszín. Jól összerázni és formában fogyasztani.
CSOKIS TEJ : 0,25 l tej, 20 dkg reszelt csoki, cukor ízlés szerint, reszelt narancshéj
BANÁNOS TEJ: 0,25 l tej, 1 teáskanál méz , 1 banán , kevés cukor, 1 teáskanál citromlé
EPRES TEJ: 0,25 l tej, 1 teáskanál méz ,néhány szem eper, kevés cukor, 1 teáskanál citromlé
CSOKOLÁDÉ LIKŐR: 2 dl tejszínt (mix-fixben) felrázunk, 0,5 dl porcukor, 1 dl instant kakaópor, 1 dl konyak
TOJÁSLIKŐR: 1 tető cukor, 1 tető pálinka, 1 vaníliás cukor, 4 tojás sárgája, addig rázni, amíg a cukor feloldódik.
KÁVÉLIKŐR: 250 ml híg kávé, 1-2 tojás, 1 vaníliás cukor, konyak ízlés szerint és porcukor.
MAJONÉZ: 1 tojás sárgája, 1/8 l olaj, 1/8 l kávétejszín, 1 nagy citrom leve, só, bors, cukor ízlés szerint.
PALACSINTA: (7-8 drb) 2 tető tej, 1 púpos tető liszt, 1 tojás, 2 ek. olaj, cukor, só.
JOGHURT SZÓSZ: 0,5 dl olaj, 1 citrom leve, 1dl joghurt vagy tejföl, só, cukor. Esetleg petrezselyem, kapor, snidling.
VÖRÖS ÖRDÖG SZÓSZ: 1/4 dl ecet, 0,5dl ketchup, 0,5 teáskanál erős paprika vagy bors, fél dl olaj, fél dl konyak, apróra vágott hagyma. Összerázzuk. Sült húshoz kitűnő.
TARTÁRMÁRTÁS: 1dl olaj, 1ek. cukor, 1ek mustár, 1 kávéskanál só, 1 tojás sárgája, 2dl tejföl. Ebben a sorrendben (a mix-fixben) összerázni amíg a cukor fel nem oldódik.
DARAGALUSKA: 1 tojás, 3 kanál olaj, 7 ek. dara, bors, só, szerecsendió. Összerázni, szaggatni.
HABARÁS: 1dl víz, 3ek. liszt, 2dl tejföl.
HÓVIHAR: 1dl narancslikőr, 2 gombóc vaníliafagyi, 1 üveg pezsgő. A narancslikőrt a vaníliafagyival (a mix-fixben) habosra összerázzuk. 4 pezsgőspohárba szétosztjuk, majd pezsgővel felöntjük.
NARANCS CITROM KOKTÉL: 1 narancsot és 1 citromot kifacsarunk, a mix-fixbe öntjük, 1 ek. cukrot, jégkockát öntünk hozzá és rázzuk. Poharakba adagoljuk, ízlés szerint Bitter lemont, tonicot önthetünk hozzá.
EGZOTIKUS ITAL RUMMAL: 2 ek. fehér rumot, 1.2 dl maracuja-lét, 1.2 dl ananász lét és 2-3 ek. kókuszlikőrt összerázunk. Olyan pohárba szolgáljuk fel, amelynek a száját előtte gyümölcslébe majd kókuszreszelékbe mártottuk.
MANDULÁS TEJ: 2 dkg
darált mandula, 4 dl friss tej, 1 ek. méz, 1-2 csepp keserű
mandula aroma.
A tejet a mézzel a mix-fixben összerázzuk, hozzáadjuk
a mandulát, és újból összerázzuk.
JÓ ÉJT ITAL: 3dl tej, 1 ek. méz, 1 cl konyak, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 csipet reszelt szerecsendió. A mix-fixben összerázni és felmelegíteni.
EGYÉB: krémporok, pudingporok, fagylaltporok, tejszínhabporok, porlevesek, Knorr szószok, salátaöntetek, tojások összerázálára használható
CAPUCCINO: (csak csavaros tetejű mix-fixben) 1 tejszínhabport keményre rázunk a mix-fixben. Hozzáöntünk 2,5 dl meleg tejet, 1dl forró feketekávét és 0,5 dl cukrozott kakaót. Ezt ismét összerázzuk.